Zapiekanka z Kurczakiem i Kluskami
Opis
Ta zapiekanka z kurczakiem i kluskami to prawdziwy komfortowy posiłek, który przywołuje wspomnienia domowych obiadów. Dzięki połączeniu jędrnych klusek, soczystego mięsa kurczaka oraz warzyw, jest to danie pełne smaku i aromatu. Topniejące sery stanowią doskonały element, który podkreśla całość. Chociaż zapiekanki mogą wydawać się proste, kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie składników oraz techniki gotowania. Zredukowanie ryzyka, że kluseczki staną się zbyt miękkie, osiągamy przez ich wcześniejsze częściowe ugotowanie. No i oczywiście nie możemy zapomnieć o chrupiącej posypce, która dodaje wyjątkowego uroku tej potrawie.Składniki
Instrukcje
-
W dużym garnku zagotować 4 litry wody, dodać kluski i 1 łyżkę soli. Gotować przez około 3 minuty, aż będą al dente, a następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.
-
W tym samym garnku rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać paprykę i cebulę, smażyć przez 5 minut, przemieszać, a następnie wyjąć i odstawić.
-
Rozpuścić pozostałe 2 łyżki masła i dodać mąkę, mieszając przez 1 minutę. Stopniowo wlewać pół na pół, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
-
Dodać bulion drobiowy do sosu i gotować przez 5 minut, aż zacznie wrzeć. Następnie dodać kurczaka i gotować do momentu, aż nie będzie już różowy, około 10 minut.
-
Wyjąć kurczaka, porwać na kawałki i dodać z powrotem do sosu razem z kluskami, warzywami, groszkiem, solą i pieprzem.
-
Przełożyć wszystko do formy do pieczenia i posypać pokruszonymi ciastkami Ritz. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15 minut.
-
Po upieczeniu odstawić zapiekankę na 10-15 minut, aby sos zgęstniał przed podaniem.